Print deze pagina

Magnesium tegen zwangerschapshypertensie

Extra magnesium kan van levens­belang zijn voor zwangere vrouwen, dat zeggen Zweedse wetenschappers op basis van een klinische studie rond zwanger­schaps­hypertensie.

Ze gaven aan vrouwen die een eerste zwangerschap doormaakten, een dosis van 300 mg magnesium (citraat) vanaf week 25. Op week 37 was er minder vaak sprake van een stijging van de bloeddruk. Bloeddruk was bovendien (invers) gerelateerd aan het magnesiumgehalte van de urine. Ongeveer 10 % van Europese zwanger­schappen gaat gepaard met een bloeddruk­stijging; in ontwikkelings­landen ligt dat cijfer nog hoger. Magnesium is belangrijk om de vasculaire spanning te regelen; tekorten verhogen de vasculaire reactiviteit en aldus de bloeddruk. Om een of andere reden manifesteren magnesium­tekorten zich pas tijdens de zwanger­schap. De onder­zoekers namen de urinaire magnesium als maatstaf; een analyse van magnesium­betrokken genen bevestigde de aanwezigheid van een magnesiumtekort.

Referenties: Bullarbo M, Odman N et al. Magnesium supplementation to prevent high blood pressure in pregnancy: a randomised placebo control trial. Arch Gynecol Obstet. 2013 May 30
Laatst aangepast op donderdag, 19 september 2013 21:44