HomeVoeding

Voeding

 

Nutrition - Voeding

Elke cel van het lichaam heeft voldoende goede voedingsstoffen nodig om optimaal te kunnen functioneren en zich te vermenigvuldigen. Wanneer verkeerde of te weinig voedingsstoffen een cel bereiken dan zal de cel, vroeg of laat, niet meer optimaal functioneren en ziek worden of afsterven. Gebeurt dit proces bij veel cellen, dan heeft dat invloed op onze organen. Zo kan een orgaan overbelast worden of verzwakt raken, wat kan leiden tot diverse lichamelijke klachten. Daarom is het belangrijk om gezond te eten. Geef uw cellen wat ze nodig hebben.

Niet alleen wat er gegeten wordt, maar ook hoe er gegeten wordt bepaalt hoe voedsel in het lichaam terechtkomt.
De spijsvertering begint in de mond. In het speeksel zitten enzymen die de spijsvertering helpen. Goed kauwen is dus belangrijk. Vervolgens komt het gekauwde voedsel in de maag waar het nog kleiner wordt gemaakt. Belast de maag niet teveel want dan duurt het te lang voordat de maag weer leeg is en kan rusten alvorens de volgende maaltijd genuttigd wordt.

Drink niet bij het eten. Hierdoor worden de spijsverteringssappen in de maag verdund en duurt de vertering veel langer. Drink minimaal een half uur voor het eten of minimaal een uur na het eten. Belast de maag ook niet met voedsel dat de maagwand irriteert. Voorbeelden hiervan zijn azijn, koffie, alcohol, hete peper, koolzuurhoudende dranken, vet en bloed.

Het voedsel wordt door de maag doorgegeven aan de dunne darm waar de voedingsstoffen met behulp van spijsverteringssappen van de lever, gal en alvleesklier in het bloed worden opgenomen en worden getransporteerd naar de cellen in het lichaam. De afvalstoffen gaan via de dikke darm naar buiten. Houdt de dikke darm gezond door de stoelgang goed te houden. Wanneer ontlasting te lang in de dikke darm blijft, zullen toxische stoffen weer opgenomen worden in het bloed.

Dus:
  • eet gezond; veel groente en fruit
  • eet zo min mogelijk geraffineerd, let op graanproducten en suikers
  • eet gevarieerd, maar houdt de maaltijden eenvoudig
  • eet regelmatig
  • eet niet teveel, overeten belast de organen teveel
  • kauw goed, neem de tijd om te eten.
  • drink voldoende, zodat de urine bleek van kleur is (zie 'water')
  • drink niet tijdens het eten, maar tenminste een half uur ervoor en/of een uur erna (zie 'water')
  • sla af en toe een maaltijd over. Dit kan als goed geneesmiddel dienen

Laatste nieuws

Arginine veelbelovend diabetesmedicijn

Arginine is een aminozuur en dus een gewone component van voedingsproteïnen: vis, noten en eieren zijn er rijk aan.

Lees meer...

Nieuwe ziekmaker in teek

Op het AMC is vorig jaar een patiënt behandeld die na een beet van een teek was besmet met een nog niet eerder in Nederlandse patiënten gevonden variant van de Borrelia-bacterie.

Lees meer...

Oppassen voor mug met gevaarlijk virus

AMSTERDAM - Pas goed op voor muggen, waarschuwt de GGD mensen die naar het Carïbische gebied, Midden- en Zuid Amerika en eilanden in de Pacifische Oceaan gaan. Die gebieden kampen met een uitbraak van de ziekte Chikungunya.

Lees meer...

Magnesium tegen zwangerschapshypertensie

Extra magnesium kan van levens­belang zijn voor zwangere vrouwen, dat zeggen Zweedse wetenschappers op basis van een klinische studie rond zwanger­schaps­hypertensie.

Lees meer...

Kurkuma en alzheimer: drie cases

Een groep van Japanse artsen beschreef hun ervaringen met kurkuma bij drie alzheimerpatiënten. De patiënten kregen 750 mg geelwortel per dag toegediend, wat overeenkomt met een dosis van 100 mg curcumine.

Lees meer...

CAM'mers gebruiken minder medicatie

Volgens een Zwitserse steekproef houden patiënten die zich wenden tot complementaire en alternatieve behandelingen (CAM), een ander medicatieconsumptiepatroon erop na.

Lees meer...

Gezondheidsprincipes

De gezondheidsprincipes van Ellen White in combinatie met eLECTRO-ACUPUNCTUUR als basis voor een nieuwe start.