HomeZonlichtMedische artikelenCAM'mers gebruiken minder medicatie

CAM'mers gebruiken minder medicatie

Volgens een Zwitserse steekproef houden patiënten die zich wenden tot complementaire en alternatieve behandelingen (CAM), een ander medicatieconsumptiepatroon erop na.

De studie vergeleek gebruik van medicatie, gezondheidstoestand, leefstijl en demografische parameters van 3333 CAM'mers met die van 9821 niet-CAM-gebruikers. CAM-gebruikers nemen minder medicamenten voor hart- en vaatziekten (bloeddruk- en cholesterolverlagers), maar wel meer pijnstillers, antidepressiva en medicatie tegen constipatie. Aandoeningen die met CAM-gebruik geassocieerd zijn, waren dan ook depressie, artritis, migraine en constipatie. Volgens de onderzoekers is het lager gebruik van cardiovasculaire medicatie een interessant resultaat gezien de 'aanzienlijke ongewenste bijwerkingen ervan'.

Andere bevindingen: CAM-gebruikers zijn vaker vrouwen, jonger, Franssprekend (Zwitserland is vooral Duitstalig), hoger opgeleid en hebben een lagere BMI.

Referenties: 
Simões-Wüst AP, Rist L, Dettling M. Self-Reported Health Characteristics and Medication Consumption by CAM-Users and Nonusers: A Swiss Cross-Sectional Survey. J Altern Complement Med. 2013 Jul 17
Laatst aangepast op donderdag, 19 september 2013 21:14

Laatste nieuws

Arginine veelbelovend diabetesmedicijn

Arginine is een aminozuur en dus een gewone component van voedingsproteïnen: vis, noten en eieren zijn er rijk aan.

Lees meer...

Nieuwe ziekmaker in teek

Op het AMC is vorig jaar een patiënt behandeld die na een beet van een teek was besmet met een nog niet eerder in Nederlandse patiënten gevonden variant van de Borrelia-bacterie.

Lees meer...

Oppassen voor mug met gevaarlijk virus

AMSTERDAM - Pas goed op voor muggen, waarschuwt de GGD mensen die naar het Carïbische gebied, Midden- en Zuid Amerika en eilanden in de Pacifische Oceaan gaan. Die gebieden kampen met een uitbraak van de ziekte Chikungunya.

Lees meer...

Magnesium tegen zwangerschapshypertensie

Extra magnesium kan van levens­belang zijn voor zwangere vrouwen, dat zeggen Zweedse wetenschappers op basis van een klinische studie rond zwanger­schaps­hypertensie.

Lees meer...

Kurkuma en alzheimer: drie cases

Een groep van Japanse artsen beschreef hun ervaringen met kurkuma bij drie alzheimerpatiënten. De patiënten kregen 750 mg geelwortel per dag toegediend, wat overeenkomt met een dosis van 100 mg curcumine.

Lees meer...

CAM'mers gebruiken minder medicatie

Volgens een Zwitserse steekproef houden patiënten die zich wenden tot complementaire en alternatieve behandelingen (CAM), een ander medicatieconsumptiepatroon erop na.

Lees meer...

Gezondheidsprincipes

De gezondheidsprincipes van Ellen White in combinatie met eLECTRO-ACUPUNCTUUR als basis voor een nieuwe start.