HomeZonlichtMedische artikelenNieuwe ziekmaker in teek

Nieuwe ziekmaker in teek

Op het AMC is vorig jaar een patiënt behandeld die na een beet van een teek was besmet met een nog niet eerder in Nederlandse patiënten gevonden variant van de Borrelia-bacterie.

Het verslag van de behandeling van de man verschijnt 17 augustus als case report in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Uit een nieuwe inventarisatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijkt dat deze bacterie in vier procent van de Nederlandse teken te vinden is.

In het artikel beschrijft AMC-internist-infectioloog Joppe Hovius, met medewerkers van het AMC en het RIVM, een zeventigjarige man met een scala aan neurologische klachten (onder andere geheugenproblemen en een onregelmatig looppatroon) die over de maanden heen verslechterde. Hij werd kort daarvoor behandeld voor een vorm van kanker. Bij het onderzoek bleek dat de man veelvuldig in contact was gekomen met teken.

De test naar de ziekte van Lyme, die kan worden overgedragen door teken en wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi, leverde geen duidelijke diagnose op. Toch werd besloten de man te behandelen alsof hij die ziekte had. De patiënt genas. ‘Het was opmerkelijk hoe goed de behandeling aansloeg’, blikt Hovius terug. ‘Waarom dat was begrepen we later.’

Hovius kwam op het idee op zoek te gaan naar een andere bacterie, na publicatie van een artikel over een patiënt uit de Verenigde Staten met een soortgelijk verhaal. Van de Nederlandse patiënt was hersenvocht bewaard en daar kon de bewuste bacterie, Borrelia miyamotoi, worden aangetoond. Hoewel beide bacteriën tot dezelfde familie van Borrelia bacteriën horen, zijn er verschillen. De nieuwkomer wordt niet herkend door de standaardtesten voor Borrelia burgdorferi en hij veroorzaakt geen ziekte van Lyme. Wel reageren ze op dezelfde antibiotica.

Laatst aangepast op donderdag, 19 september 2013 21:46

Laatste nieuws

Arginine veelbelovend diabetesmedicijn

Arginine is een aminozuur en dus een gewone component van voedingsproteïnen: vis, noten en eieren zijn er rijk aan.

Lees meer...

Nieuwe ziekmaker in teek

Op het AMC is vorig jaar een patiënt behandeld die na een beet van een teek was besmet met een nog niet eerder in Nederlandse patiënten gevonden variant van de Borrelia-bacterie.

Lees meer...

Oppassen voor mug met gevaarlijk virus

AMSTERDAM - Pas goed op voor muggen, waarschuwt de GGD mensen die naar het Carïbische gebied, Midden- en Zuid Amerika en eilanden in de Pacifische Oceaan gaan. Die gebieden kampen met een uitbraak van de ziekte Chikungunya.

Lees meer...

Magnesium tegen zwangerschapshypertensie

Extra magnesium kan van levens­belang zijn voor zwangere vrouwen, dat zeggen Zweedse wetenschappers op basis van een klinische studie rond zwanger­schaps­hypertensie.

Lees meer...

Kurkuma en alzheimer: drie cases

Een groep van Japanse artsen beschreef hun ervaringen met kurkuma bij drie alzheimerpatiënten. De patiënten kregen 750 mg geelwortel per dag toegediend, wat overeenkomt met een dosis van 100 mg curcumine.

Lees meer...

CAM'mers gebruiken minder medicatie

Volgens een Zwitserse steekproef houden patiënten die zich wenden tot complementaire en alternatieve behandelingen (CAM), een ander medicatieconsumptiepatroon erop na.

Lees meer...

Gezondheidsprincipes

De gezondheidsprincipes van Ellen White in combinatie met eLECTRO-ACUPUNCTUUR als basis voor een nieuwe start.