HomeZonlichtMedische artikelenMagnesium tegen zwangerschapshypertensie

Magnesium tegen zwangerschapshypertensie

Extra magnesium kan van levens­belang zijn voor zwangere vrouwen, dat zeggen Zweedse wetenschappers op basis van een klinische studie rond zwanger­schaps­hypertensie.

Ze gaven aan vrouwen die een eerste zwangerschap doormaakten, een dosis van 300 mg magnesium (citraat) vanaf week 25. Op week 37 was er minder vaak sprake van een stijging van de bloeddruk. Bloeddruk was bovendien (invers) gerelateerd aan het magnesiumgehalte van de urine. Ongeveer 10 % van Europese zwanger­schappen gaat gepaard met een bloeddruk­stijging; in ontwikkelings­landen ligt dat cijfer nog hoger. Magnesium is belangrijk om de vasculaire spanning te regelen; tekorten verhogen de vasculaire reactiviteit en aldus de bloeddruk. Om een of andere reden manifesteren magnesium­tekorten zich pas tijdens de zwanger­schap. De onder­zoekers namen de urinaire magnesium als maatstaf; een analyse van magnesium­betrokken genen bevestigde de aanwezigheid van een magnesiumtekort.

Referenties: Bullarbo M, Odman N et al. Magnesium supplementation to prevent high blood pressure in pregnancy: a randomised placebo control trial. Arch Gynecol Obstet. 2013 May 30
Laatst aangepast op donderdag, 19 september 2013 21:44

Laatste nieuws

Arginine veelbelovend diabetesmedicijn

Arginine is een aminozuur en dus een gewone component van voedingsproteïnen: vis, noten en eieren zijn er rijk aan.

Lees meer...

Nieuwe ziekmaker in teek

Op het AMC is vorig jaar een patiënt behandeld die na een beet van een teek was besmet met een nog niet eerder in Nederlandse patiënten gevonden variant van de Borrelia-bacterie.

Lees meer...

Oppassen voor mug met gevaarlijk virus

AMSTERDAM - Pas goed op voor muggen, waarschuwt de GGD mensen die naar het Carïbische gebied, Midden- en Zuid Amerika en eilanden in de Pacifische Oceaan gaan. Die gebieden kampen met een uitbraak van de ziekte Chikungunya.

Lees meer...

Magnesium tegen zwangerschapshypertensie

Extra magnesium kan van levens­belang zijn voor zwangere vrouwen, dat zeggen Zweedse wetenschappers op basis van een klinische studie rond zwanger­schaps­hypertensie.

Lees meer...

Kurkuma en alzheimer: drie cases

Een groep van Japanse artsen beschreef hun ervaringen met kurkuma bij drie alzheimerpatiënten. De patiënten kregen 750 mg geelwortel per dag toegediend, wat overeenkomt met een dosis van 100 mg curcumine.

Lees meer...

CAM'mers gebruiken minder medicatie

Volgens een Zwitserse steekproef houden patiënten die zich wenden tot complementaire en alternatieve behandelingen (CAM), een ander medicatieconsumptiepatroon erop na.

Lees meer...

Gezondheidsprincipes

De gezondheidsprincipes van Ellen White in combinatie met eLECTRO-ACUPUNCTUUR als basis voor een nieuwe start.