HomeZonlichtMedische artikelenArginine veelbelovend diabetesmedicijn

Arginine veelbelovend diabetesmedicijn

Arginine is een aminozuur en dus een gewone component van voedingsproteïnen: vis, noten en eieren zijn er rijk aan.

Deense onderzoekers waren daarom verbaasd toen ze vonden dat arginine alleen al het metabolisme van glucose onder controle kon houden. Arginine stimuleert het glucosemetabolisme even sterk als medicijnen die vandaag op de markt zijn. Het mechanisme verloopt vermoedelijk via verhoging van de GLP-1-productie, een darmhormoon dat de insulinesecretie stimuleert. Meer dan 371 miljoen aardbewoners hebben diabetes en in 90 % van de gevallen ligt de oorzaak bij een ongezonde leefstijl. Een studie uit 2012 met 6,4 gram arginine per dag toonde dat er inderdaad potentieel in arginine zit: patiënten met prediabetes ondervinden een verbetering van de insulinegevoeligheid en bètacelfunctie, en een dubbel zo hoge kans om terug normaal glucosetolerant te zijn. Een bescherming tegen het krijgen van diabetes werd echter niet vastgesteld.

Referenties: Clemmensen C, Smajilovic S et al. Oral L-arginine Stimulates GLP-1 Secretion to Improve Glucose Tolerance in Male Mice. Endocrinology. 2013 Aug 19 Monti LD, Setola E et al. Effect of a long-term oral l-arginine supplementation on glucose metabolism: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Diabetes Obes Metab. 2012 Oct;14(10):893-900  

Laatst aangepast op vrijdag, 20 september 2013 07:35
Meer in deze categorie: « Nieuwe ziekmaker in teek

Laatste nieuws

Arginine veelbelovend diabetesmedicijn

Arginine is een aminozuur en dus een gewone component van voedingsproteïnen: vis, noten en eieren zijn er rijk aan.

Lees meer...

Nieuwe ziekmaker in teek

Op het AMC is vorig jaar een patiënt behandeld die na een beet van een teek was besmet met een nog niet eerder in Nederlandse patiënten gevonden variant van de Borrelia-bacterie.

Lees meer...

Oppassen voor mug met gevaarlijk virus

AMSTERDAM - Pas goed op voor muggen, waarschuwt de GGD mensen die naar het Carïbische gebied, Midden- en Zuid Amerika en eilanden in de Pacifische Oceaan gaan. Die gebieden kampen met een uitbraak van de ziekte Chikungunya.

Lees meer...

Magnesium tegen zwangerschapshypertensie

Extra magnesium kan van levens­belang zijn voor zwangere vrouwen, dat zeggen Zweedse wetenschappers op basis van een klinische studie rond zwanger­schaps­hypertensie.

Lees meer...

Kurkuma en alzheimer: drie cases

Een groep van Japanse artsen beschreef hun ervaringen met kurkuma bij drie alzheimerpatiënten. De patiënten kregen 750 mg geelwortel per dag toegediend, wat overeenkomt met een dosis van 100 mg curcumine.

Lees meer...

CAM'mers gebruiken minder medicatie

Volgens een Zwitserse steekproef houden patiënten die zich wenden tot complementaire en alternatieve behandelingen (CAM), een ander medicatieconsumptiepatroon erop na.

Lees meer...

Gezondheidsprincipes

De gezondheidsprincipes van Ellen White in combinatie met eLECTRO-ACUPUNCTUUR als basis voor een nieuwe start.